Sökresultat:

Din sökning gav inga träffar

VÄLJA STORLEK

Vilka huvudstorlekar fungerar Hövding för?

Alla storlekar på kragen (S, M, L) är anpassade för huvuden som är 52–59 cm i omkrets. Mät vågrätt runt huvudet från mitten av pannan, där huvudet är som bredast.

Hövding 2.0 är anpassad och testad för huvudstorlekar 52-59 cm i omkrets. Ett större huvud innebär också ett tyngre huvud, vilket Hövding inte är varken testad eller godkänd för. Detta är därför ett huvudmått man bör hålla sig inom.

Hur väljer jag rätt storlek på Hövding?

Halsmått: Hövding finns i tre kragstorlekar: Small (S), Medium (M) och Large (L). Din Hövding ska sitta närmst halsen. Vi rekommenderar att din Hövding ska sitta så tajt som möjligt men fortfarande vara bekväm.

Small rekommenderas för halsmått mindre än 36 cm.
Medium rekommenderas för halsmått på 34–42 cm.
Large rekommenderas för halsmått på 38–45 cm.

Huvudmått: Alla storlekar på kragen (S, M, L) är alla anpassade för huvuden som är 52–59 cm i omkrets. Mät vågrätt runt huvudet från mitten av pannan, där huvudet är som bredast.

Observera! Hövding 2.0 är anpassad och testad för halsmått upp till 45 cm och huvudstorlek 52-59 cm i omkrets. Detta är mått som man bör hålla sig inom. Har du en tjockare jacka bör denna placeras utanpå Hövdingen. Tänk på att spricksömmarna måste hållas fria så att airbagen kan lösa ut vid eventuell olycka.

CYKLA MED HÖVDING

Kan Hövding blåsa upp utan att jag ramlar?

I undantagsfall kan det ske att Hövding blåser upp utan att händelsen upplevs som en olycka. Det har byggts in en säkerhetsmarginal för att Hövding hellre ska fälla än fria (hellre att Hövding registrerar en olycka för mycket än en för lite). Så snart Hövding är aktiverad jämför den cyklistens rörelsemönster med det inprogrammerade rörelsemönstret 200 gånger per sekund. Det har gjorts tusentals tester på hur ett normalt cykelmönster ser ut. Rörelser som skiljer sig från detta mönster kan Hövding tolka som en annalkande olycka, och därför komma att blåsa upp för att skydda cyklisten.

Hur ska Hövding sitta?

Din Hövding placeras runtom din hals med dragkedjan på framsidan av halsen och den trekantiga klacken vilandes mellan dina skulderblad.

Kan jag använda Hövding när jag åker moped, skidor, bil, skateboard, inlines etc.?

Nej. Hövding är enbart avsedd för cykling. (Med cykling avses stadscykling och landsvägscykling, men inte extremcykling såsom BMX-, terräng-, bergs- och trickcykling.)

Hur fri är jag i rörelsemönstret med Hövding på utan att airbagen löser ut?

Du kan röra dig precis som du brukar när du cyklar.

Dragkedjans kläpp är försedd med en knapp som aktiverar Hövding när du knäpper fast den på kragens högra sida. På motsvarande vis deaktiveras Hövding när du knäpper upp aktiveringsknappen. När Hövding inte är aktiverad kan airbagen inte lösa ut.

Hövding är till för att skydda dig vid cykling och ska därför vara avaktiverad när du inte cyklar. Eftersom Hövding endast ska vara aktiverad när du cyklar rekommenderar vi att du aktiverar din Hövding när du sitter på cykeln redo att ge dig av samt avaktiverar den precis innan du står av din cykel efter avslutad cykeltur.  Se även Så funkar Hövding.

Kan jag använda Hövding till vilken cykel som helst?

Hövding är endast avsedd att användas tillsammans med tvåhjuliga cyklar av standardmodeller, el-cyklar samt cyklar med små hjul inklusive vikbara cyklar. Hövding kan användas tillsammans med racercykel, men är ergonomiskt optimerad för en mer upprätt sittställning.

Hövding är inte avsedd eller godkänd att användas tillsammans med specialcyklar såsom enhjulingar, tandemcyklar, BMX-cyklar, liggcyklar, lådcyklar, el-scooters, Segways etc.

Hur vet jag om Hövding är aktiverad?

En ljudsignal och lysdioder som börjar lysa framtill på kragen talar om att Hövding är aktiverad. När du avaktiverar Hövding signaleras detta med en annan ljudsignal samt genom att lysdioderna slutar lysa.

Hur aktiverar och avaktiverar jag min Hövding?

Dragkedjans kläpp är försedd med en knapp som aktiverar Hövding. När du har dragit upp dragkedjan helt, knäpper du fast aktiveringsknappen på kragens högra sida. Nu är din Hövding aktiverad. På motsvarande avaktiveras Hövding när du knäpper upp knappen. När Hövding inte är aktiverad kan airbagen inte lösa ut.

Hövding är till för att skydda dig vid cykling och ska därför vara avaktiverad när du inte cyklar. Eftersom Hövding endast ska vara aktiverad när du cyklar rekommenderar vi att du aktiverar din Hövding när du sitter på cykeln redo att ge dig av samt avaktiverar den precis innan du står av din cykel efter avslutad cykeltur. Se även Så funkar Hövding.

Kan barn använda Hövding?

Nej. Hövding har en åldersgräns på 15 år.

Vi hade gärna velat att Hövding även fungerade för barn. Eftersom Hövding har utvecklats tillsammans med vuxna stuntpersoner, är den baserad på data från vuxna personers rörelsemönster.

FRISYRER, HUVUDBONADER, HALSDUKAR ETC.

Kan jag ha örhängen tillsammans med Hövding?

Små örhängen, såsom pärlor eller liknande, är inga problem. Om du däremot har stora örhängen rekommenderar vi att du tar av dessa under cykelturen, eftersom det finns en risk att de flyger av om airbagen löser ut. Stora ringar i öronen, där ändarna fästs i varandra, rekommenderar vi också att du tar av när du cyklar, eftersom det kan göra ont om de träffas av airbagen.

Kan jag ha halsduk eller sjal tillsammans med Hövding?

Ja, det kan du. Det är dock viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmarna och inte täcker över dem. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant och framkant av trycket från airbagen, så att huvan kan vecklas ut kring huvudet.
spricksömmar

Kan jag ha tröja eller jacka med huva tillsammans med Hövding?

Ja. Du kan antingen ha huvan nerfälld och liggande under Hövding eller om den är tunnare, uppfälld innanför Hövding. Du får inte ha huvan liggande ovanpå Hövding eller uppfälld över huvudet utanpå Hövding. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant och framkant av trycket från airbagen, så att airbagen kan vecklas ut kring huvudet. Det är därför viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmarna.

spricksömmar

Kan jag ha hörlurar eller headset tillsammans med Hövding?

Ja, men du får inte ha hörlurarna nedhasade kring halsen ovanför spricksömmen. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant av trycket från airbagen, så att huvan kan vecklas ut kring huvudet. Det är därför viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmen.

Även om Hövdings funktion inte påverkas av att du har hörlurar på dig när du cyklar, är det inget vi rekommenderar ur säkerhetssynpunkt.

Kan jag ha en vanlig cykelhjälm eller annat huvudskydd tillsammans med Hövding?

Nej.

Kan jag ha turban tillsammans med Hövding?

Det beror på hur stor den är. En stor turban kan vara i vägen och eventuellt försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud.

Om du är osäker får du gärna skicka ett foto till oss på info@hovding.com, så hjälper vi dig!

Kan jag bära slöja tillsammans med hövding?

Ja, slöjan ska dock alltid placeras innanför Hövding. Du får inte ha slöjan liggandes ovanpå kragen eller uppfälld utanpå Hövding så att den täcker både Hövding och huvudet eftersom det är viktigt att du håller fritt ovan och framför spricksömmarna på Hövding.

Kan jag ha hatt, keps eller mössa tillsammans med Hövding?

Många huvudbonader fungerar utmärkt tillsammans med Hövding. Stickade vintermössor, kepsar, mjuka hattar och solhattar är till exempel inga problem att använda tillsammans med din Hövding.

Det som kan försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud är stora tofsar på mössan eller stora och tunga huvudbonader.

Om du är osäker på en viss huvudbonad får du gärna skicka ett foto till oss på info@hovding.com, så hjälper vi dig!

Kan jag ha vilken frisyr som helst tillsammans med Hövding?

De flesta frisyrer, såsom kortklippt, långt utsläppt hår eller i hästsvans, page, flätor och mindre uppsättningar som till exempel svinrygg eller en liten hårknut, fungerar utmärkt tillsammans med Hövding.

De frisyrer som kan försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud är väldigt stora, stela eller tunga frisyrer som exempelvis en stel och hög tuppkam, en väldigt stor afro och dreadlocks som inte får plats innanför kragen när de är utsläppta.

För dreadlocks: Mät med måttband runt hals och dreads. Om hals inklusive dreads har en omkrets mindre än 45 cm går det bra att använda Hövding.

Om du är osäker på en viss frisyr får du gärna skicka ett foto till oss på info@hovding.com, så hjälper vi dig!

Jag har glasögon. Kan jag använda Hövding?

Ja.

KRAGE OCH SKAL

Hur böjbar är Hövding? Hur hårt kan jag packa den?

Hövding går att vika ihop och packa ned i väskan. Tänk bara på att inte lägga den så att batteriknappen hålls inne av misstag, eftersom det kan resultera i att Hövding är urladdad nästa gång du ska använda den. On/off-knappen innehåller en magnet som aktiverar Hövding. Undvik därför att aktiveringsknappen där batteriknappen sitter, kommer i kontakt med andra magneter (magnetiska lås, högtalare etc.), vilket skulle kunna aktivera Hövdingen oavsiktligt.

Kan jag limma eller sy fast saker på kragen eller skalet?

Nej, det kan skada airbagen inuti. Vi genomför grundliga tester på varje skal vi producerar för att säkerställa funktionen. Vi kan inte garantera funktionen på Hövdingen om några ändringar på kragen eller skalet görs.

Kan jag sy ett eget skal och använda till kragen?

Nej. Hövdings funktion garanteras enbart med originalskal.

Kan jag använda kragen utan skal?

Ja. Men vi rekommenderar att du använder skal, eftersom kragen inte går att tvätta.

Vad gör jag om Hövding blir smutsig? Kan jag tvätta den?

Kragen kan du rengöra försiktigt med fuktig trasa. Skalet kan du tvätta enligt tvättråden på skalet.

Hur mycket väger Hövding?

ca 650 g exklusive skal.

Hur vattentålig är Hövding?

Hövding tål att användas i regn, men ska inte tvättas eller sänkas ned i vatten. De avtagbara skalen är tvättbara. Kragen kan du rengöra försiktigt med fuktig trasa.

BATTERI OCH LADDNING

Är batteriet utbytbart?

Nej.

Hur lång tid tar det att ladda Hövding?

Hövding 1.0:
Det tar cirka 6 timmar att ladda batteriet fullt.

Hövding 2.0:
Det tar cirka 3 timmar att ladda batteriet fullt.

Hur vet jag om batteriet håller på att ta slut?

Lysdioder framtill på kragen indikerar batterinivån. En ljudsignal kommer dessutom att i god tid göra dig uppmärksam på om batteriet behöver laddas. Efter första varningen har du cirka 1 timmes batteritid kvar.

Hur lång är batteritiden?

Hövding 1.0:
Cirka 18 timmar i aktiv cykling.

Hövding 2.0:
Cirka 9 timmar i aktiv cykling.

Hur laddar jag min Hövding?

Du laddar din Hövding genom att ansluta USB-kabeln som medföljer till en extern laddare med en USB-port (t.ex. den som medföljer alla smartphones / tabletter).

RESA MED HÖVDING

Kan jag ta med Hövding när jag reser med flyg?

I enlighet med gällande transportregelverk och transportklassificering av Hövding är det inte tillåtet att ta med sig Hövding som handbagage eller incheckat bagage när man flyger.
Det du kan göra är att anlita lämpligt transportföretag som kan hjälpa dig med transport av gods med transportklassning UN 2990.
Klicka här för att komma till vår egendeklaration som intygar Hövdingens klassificering.

Hur böjbar är Hövding? Hur hårt kan jag packa den?

Hövding går att vika ihop och packa ned i väskan. Tänk bara på att inte lägga den så att batteriknappen hålls inne av misstag, eftersom det kan resultera i att Hövding är urladdad nästa gång du ska använda den. On/off-knappen innehåller en magnet som aktiverar Hövding. Undvik därför att aktiveringsknappen där batteriknappen sitter, kommer i kontakt med andra magneter (magnetiska lås, högtalare etc.), vilket skulle kunna aktivera Hövdingen oavsiktligt.

SERVICE OCH UNDERHÅLL

Kan jag byta ut batteriet eller andra delar om de går sönder?

Nej. Om din Hövding är trasig ber vi dig att fylla i vårt reklamationsformulär här.

Hur lång hållbarhet har Hövding?

Hur länge en Hövding håller beror på hur mycket den används.

Tyget på kragen är det som vanligtvis har kortast livslängd. Detta märker du genom synligt yttre slitage, såsom spruckna sömmar, söndrig dragkedja eller hål i tyget, vilket gör att vi inte kan garantera att Hövding fungerar som den ska.

Den komponent som har näst kortast livslängd är batteriet. Det kan laddas 300 gånger innan kapaciteten gradvis sjunker. Detta märker du genom att batteritiden undan för undan förkortas.

Övriga komponenter i Hövding har en betydligt längre livslängd än själva batteriet. Detta är ett medvetet val för att du alltid ska kunna känna dig säker med din Hövding.

Om du behöver hjälp med att avgöra om din Hövding är utsliten eller inte, kan du alltid höra av dig till vår kundservice på info@hovding.com.

VID OLYCKA

Ersätter mitt försäkringsbolag en ny Hövding?

De flesta försäkringsbolag täcker via din hemförsäkring kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar ditt fall. Valde du till Solids självriskeliminering vid ditt köp och den fortfarande är aktiv, kontaktar du Solid för att få ersättning för din självrisk.

Vid köp av Hövding ingår 3 års garanti. Garantin gäller om din Hövding löst ut utan att du har varit med om en cykelolycka, så länge du har använt produkten på rätt sätt.

Solids självriskeliminering gäller om din Hövding löst ut efter en cykelolycka. Du som bor i Sverige kan förmånligt köpa till Solids självriskeliminering som gäller i 12 månader från köp med möjlighet till förlängning. Observera att Solids självriskeliminering måste tecknas i samband med köpet av din Hövding för att vara giltig. Efter 12 månader, får du ett erbjudande om att förlänga försäkringen. Om du inte tackar ja till detta erbjudande, upphör försäkringen automatiskt. Du kan läsa mer om Solids självriskeliminering här.

Är Hövding förbrukad när den löst ut eller kan man återanvända den?

En Hövding som varit med om en olycka är förbrukad.

Om din Hövding har löst ut vill vi gärna att du kontaktar oss. I vissa fall kan den sparade olycksdatan i den svarta lådan inuti kragen vara både intressant och värdefull för oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

MILJÖ OCH ÅTERVINNING

Vilka miljökrav uppfyller Hövding?

Hövding möter kraven enligt EU-direktivet RoHS (Restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment) 2002/95/EC, förordning (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter, förordning (SFS 2006:1273) om producentansvar för förpackningar samt EU-förordningen REACH (Regulation for Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) EG 1907/2006.

Hur ska jag återvinna Hövding när den är förbrukad?

En uppblåst Hövding sorteras som elektroniskt avfall på närmsta återvinningsstation. Hövding innehåller ett batteri samt elektriska och elektroniska komponenter som behöver särskiljas som en del av återvinningsprocessen. Observera att du aldrig ska försöka plocka isär en ouppblåst Hövding själv eftersom den, även om den är avstängd eller trasig, innehåller aktiva airbagkomponenter! En uttjänt Hövding, som ej blåst upp, återvinns av oss på Hövding. För att få en retursedel från oss ber vi dig vänligen att fylla i vårt reklamationsformulär här.

ÖVRIGA FRÅGOR

Säljs Hövding utanför EU?

Hövding är CE-märkt efter att ha genomgått en omfattande process för godkännande av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). CE-märkning är ett krav för att en cykelhjälm ska få säljas inom Europa. Vi har valt att inte söka andra certifikat än utan fokuserar endast på den europeiska marknaden just nu. Vi vet efterfrågan finns men kan inte ge svar i dagsläget om eller när vi kommer söka andra certifikat.
Eftersom Hövding endast är CE-märkt har vi ingen möjlighet att varken sälja, skicka eller supporta Hövdingar eller användare av Hövding utanför Europa.
Vi rekommenderar inte någon att använda Hövding utanför i Europa eftersom den inte är godkänd för andra marknader.

Har det hänt att Hövding inte blåst upp som den ska?

Under de år som Hövding har använts har vi endast haft ett fåtal incidenter där vi fått information om att laddade, aktiverade och korrekt använda Hövdingar inte blåst upp vid olycka.

Vad är skillnaden mellan Hövding 1.0 och Hövding 2.0?

Hövding 2.0 började säljas år 2015 och är anpassad för fler sorters cyklar, såsom minicykel och vikbar cykel. Den har även bättre komfort och uppdaterade designdetaljer:

  • Storlekarna har reglerats och blivit något större jämfört med tidigare.
  • Dragkedjan har förlängts i nederkant vilket underlättar stängning av blixtlås när du tar på Hövding.
  • Mekaniken och elektroniken har optimerats vilket har resulterat i en lägre totalvikt: Hövding 2.0 väger 100 gram mindre än Hövding 1.0.
  • Genom att trycka på baksidan av aktiveringsknappen visas batterinivån utan att Hövding behöver aktiveras.
  • USB-porten har flyttats från framsidan till baksidan och döljs under det tillhörande bas-skalet vilket eliminerar risken för skav.
  • Ett band för upphängning på insidan av kragen gör det möjligt att hänga upp Hövding när den inte används.

behöver du en manual?

Vår manual för Hövding 2.0 kan du ladda ner här.