Hövding 3 - nästa generation av svensk säkerhetsteknologi.

Hövding 3

Airbag for urban cyclists

Hövding 2.0

Sökresultat:

Din sökning gav inga träffar

FÖR VEM

Vilka huvud- och halsmått fungerar för Hövding 3?

Hövding 3 är godkänd för huvudstorlek (omkrets) 52–59 cm (20,5–23,2”) och för halsmått upp till max 45 cm (17,7”) i omkrets.

Kan barn använda Hövding?

Nej. Hövding är godkänd för cyklister från 15 år och uppåt.

Vi hade gärna velat att Hövding även fungerade för barn. Eftersom Hövding har utvecklats tillsammans med vuxna stuntpersoner, är den baserad på data från vuxna personers rörelsemönster.

Vilka huvudstorlekar fungerar Hövding för?

Alla storlekar på kragen (S, M, L) är anpassade för huvuden som är 52–59 cm i omkrets. Mät vågrätt runt huvudet från mitten av pannan, där huvudet är som bredast.

Hövding 2.0 är anpassad och testad för huvudstorlekar 52-59 cm i omkrets. Ett större huvud innebär också ett tyngre huvud, vilket Hövding inte är varken testad eller godkänd för. Detta är därför ett huvudmått man bör hålla sig inom.

Hur väljer jag rätt storlek på Hövding?

Halsmått: Hövding finns i tre kragstorlekar: Small (S), Medium (M) och Large (L). Din Hövding ska sitta närmst halsen. Vi rekommenderar att din Hövding ska sitta så tajt som möjligt men fortfarande vara bekväm.

Small rekommenderas för halsmått mindre än 36 cm.
Medium rekommenderas för halsmått på 34–42 cm.
Large rekommenderas för halsmått på 38–45 cm.

Huvudmått: Alla storlekar på kragen (S, M, L) är alla anpassade för huvuden som är 52–59 cm i omkrets. Mät vågrätt runt huvudet från mitten av pannan, där huvudet är som bredast.

Observera! Hövding 2.0 är anpassad och testad för halsmått upp till 45 cm och huvudstorlek 52-59 cm i omkrets. Detta är mått som man bör hålla sig inom. Har du en tjockare jacka bör denna placeras utanpå Hövdingen. Tänk på att spricksömmarna måste hållas fria så att airbagen kan lösa ut vid eventuell olycka.

CYKLA MED HÖVDING

Villka är ljud- och ljussignalerna för Hövding 3?

Hur aktiverar och avaktiverar jag Hövding 3?

 • Sätt dig på cykeln.
 • Lägg aktiveringsflärpen över den stängda dragkedjan och tryck aktiveringshanen på plats i aktiveringshonan för att aktivera Hövding. En ljudsignal hörs samt front-LED lyser (kort rött under sitt självtest, därefter ett fast som övergår till ett blinkande grönt ljus) för att tala om att Hövding nu är aktiverad.
 • Börja cykla.
 • När du cyklat klart: Öppna först aktiveringsflärpen (genom att dra aktiveringshanen ur aktiveringshonan) för att avaktivera Hövding. En ljudsignal signalerar att Hövding är avaktiverad och front-LED:en slutar lysa.
 • Nu kan du kliva av cykeln.

Hur monterar jag ett skal på Hövding 3?

Montera medföljande basskal eller säsongskal (säljes separat) innan första användning. Hövding ska alltid användas med antingen basskal eller säsongsskal.

 1. Börja med att lägga ut kragen i fullt utspänt läge.
 2. Fäst bas­skalets längsta dragkedja i dragkedjan på insidan av kragen.
 3. Justera sedan kragen till rätt storlek med hjälp av justeringsratten (Boa).
 4. Trä därefter över basskalet över kåpan och fäst sedan den andra dragkedjan på kragens utsida.

OBS! Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att använda modifierade eller egendesignade skal. Hövdings skal är testade för att fungera korrekt vid eventuell olycka.

Hur justerar jag passformen på Hövding 3?

Justera passformen med justeringsratten (Boa) genom att vrida den medurs så att det blir en tight passform direkt mot halsen vid användning. För en större storlek, lyft justeringsratten och sträck ut Hövding till önskad storlek. Lås därefter justeringsratten genom att trycka ned igen. Hövding placeras runt halsen med kåpan ner mot ryggen (mellan skulderbladen) och dragkedjan centrerad framtill.

Behöver jag ladda ner appen för att kunna cykla med Hövding 3?

Nej, Hövding 3 kan användas utan appen, men för att få den bästa användarupplevelsen och möjlighet till framtida uppdateringar rekommenderar vi dig att använda appen och registrera din Hövding.

Kan Hövding blåsa upp utan att jag ramlar?

I undantagsfall kan det ske att Hövding blåser upp utan att händelsen upplevs som en olycka. Det har byggts in en säkerhetsmarginal för att Hövding hellre ska fälla än fria (hellre att Hövding registrerar en olycka för mycket än en för lite). Så snart Hövding är aktiverad jämför den cyklistens rörelsemönster med det inprogrammerade rörelsemönstret 200 gånger per sekund. Det har gjorts tusentals tester på hur ett normalt cykelmönster ser ut. Rörelser som skiljer sig från detta mönster kan Hövding tolka som en annalkande olycka, och därför komma att blåsa upp för att skydda cyklisten.

Hur ska Hövding placeras?

Din Hövding placeras runtom din hals med dragkedjan på framsidan av halsen och den trekantiga klacken vilandes mellan dina skulderblad.

Kan jag använda Hövding när jag åker moped, skidor, bil, skateboard, inlines etc.?

Nej. Hövding är enbart avsedd för cykling. (Med cykling avses stadscykling och landsvägscykling, men inte extremcykling såsom BMX-, terräng-, bergs- och trickcykling.)

Hur fri är jag i rörelsemönstret med Hövding på utan att airbagen löser ut?

Du kan röra dig precis som du brukar när du cyklar.

Hövding är till för att skydda dig vid cykling och ska därför vara avaktiverad när du inte cyklar. Eftersom Hövding endast ska vara aktiverad när du cyklar rekommenderar vi att du aktiverar din Hövding när du sitter på cykeln redo att ge dig av samt avaktiverar den precis innan du står av din cykel efter avslutad cykeltur. När Hövding är avaktiverad kan airbagen inte lösa ut. Se även Så fungerar Hövding.

Kan jag använda Hövding till vilken cykel som helst?

Hövding är endast avsedd att användas tillsammans med tvåhjuliga cyklar av standardmodeller, el-cyklar samt cyklar med små hjul inklusive vikbara cyklar. Hövding kan användas tillsammans med racercykel, men är ergonomiskt optimerad för en mer upprätt sittställning.

Hövding är inte avsedd eller godkänd att användas tillsammans med specialcyklar såsom enhjulingar, tandemcyklar, BMX-cyklar, liggcyklar, lådcyklar, el-scooters, Segways etc.

Hur vet jag att Hövding är aktiverad?

En ljudsignal och en lysdiod, som börjar lysa framtill på kragen, talar om att Hövding är aktiverad. När du avaktiverar Hövding signaleras detta med en annan ljudsignal samt genom att lysdioden slutar lysa.

Hur aktiverar och avaktiverar jag min Hövding?

Dragkedjans kläpp är försedd med en knapp som aktiverar Hövding. När du har dragit upp dragkedjan helt, knäpper du fast aktiveringsknappen på kragens högra sida. Nu är din Hövding aktiverad. På motsvarande avaktiveras Hövding när du knäpper upp knappen. När Hövding inte är aktiverad kan airbagen inte lösa ut.

Hövding är till för att skydda dig vid cykling och ska därför vara avaktiverad när du inte cyklar. Eftersom Hövding endast ska vara aktiverad när du cyklar rekommenderar vi att du aktiverar din Hövding när du sitter på cykeln redo att ge dig av samt avaktiverar den precis innan du står av din cykel efter avslutad cykeltur. Se även Så funkar Hövding.

FRISYRER, HUVUDBONADER, HALSDUKAR ETC.

Kan jag ha tröja eller jacka med huva tillsammans med Hövding 3?

Ja. Du kan antingen ha huvan nerfälld och liggande under Hövding eller om den är tunnare, uppfälld innanför Hövding. Du får inte ha huvan liggande ovanpå Hövding eller uppfälld över huvudet utanpå Hövding. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant och framkant av trycket från airbagen, så att airbagen kan vecklas ut kring huvudet. Det är därför viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmarna.

Kan jag ha halsduk eller sjal tillsammans med Hövding 3?

Ja, det kan du. Det är dock viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmarna och inte täcker över dem. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant och framkant av trycket från airbagen, så att huvan kan vecklas ut kring huvudet.

Kan jag ha örhängen tillsammans med Hövding?

Små örhängen, såsom pärlor eller liknande, är inga problem. Om du däremot har stora örhängen rekommenderar vi att du tar av dessa under cykelturen, eftersom det finns en risk att de flyger av om airbagen löser ut. Stora ringar i öronen, där ändarna fästs i varandra, rekommenderar vi också att du tar av när du cyklar, eftersom det kan göra ont om de träffas av airbagen.

Kan jag ha halsduk eller sjal tillsammans med Hövding?

Ja, det kan du. Det är dock viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmarna och inte täcker över dem. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant och framkant av trycket från airbagen, så att huvan kan vecklas ut kring huvudet.
spricksömmar

Kan jag ha tröja eller jacka med huva tillsammans med Hövding?

Ja. Du kan antingen ha huvan nerfälld och liggande under Hövding eller om den är tunnare, uppfälld innanför Hövding. Du får inte ha huvan liggande ovanpå Hövding eller uppfälld över huvudet utanpå Hövding. Vid uppblåsningstillfället spricker sömmen i kragens ovankant och framkant av trycket från airbagen, så att airbagen kan vecklas ut kring huvudet. Det är därför viktigt att du håller fritt ovanför spricksömmarna.

spricksömmar

Kan jag ha hörlurar eller headset tillsammans med Hövding?

Små så kallade ”In-ear hörlurar” kan användas tillsammans med Hövding. Av säkerhetsskäl rekommenderas dock inte cykling med hörlurar, på grund av risk för att inte höra trafiken eller de signaler som Hövding eventuellt ger ifrån sig.

Kan jag ha en vanlig cykelhjälm eller annat huvudskydd tillsammans med Hövding?

Nej.

Kan jag ha turban tillsammans med Hövding?

Det beror på hur stor den är. En stor turban kan vara i vägen och eventuellt försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud.

Om du är osäker får du gärna skicka ett foto till oss på info@hovding.com, så hjälper vi dig!

Kan jag bära slöja tillsammans med hövding?

Ja, slöjan ska dock alltid placeras innanför Hövding. Du får inte ha slöjan liggandes ovanpå kragen eller uppfälld utanpå Hövding så att den täcker både Hövding och huvudet eftersom det är viktigt att du håller fritt ovan och framför spricksömmarna på Hövding.

Kan jag ha hatt, keps eller mössa tillsammans med Hövding?

Många huvudbonader fungerar utmärkt tillsammans med Hövding. Stickade vintermössor, kepsar, mjuka hattar och solhattar är till exempel inga problem att använda tillsammans med din Hövding.

Det som kan försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud är stora tofsar på mössan eller stora och tunga huvudbonader.

Om du är osäker på en viss huvudbonad får du gärna skicka ett foto till oss på info@hovding.com, så hjälper vi dig!

Kan jag ha vilken frisyr som helst tillsammans med Hövding?

De flesta frisyrer, såsom kortklippt, långt utsläppt hår eller i hästsvans, page, flätor och mindre uppsättningar som till exempel svinrygg eller en liten hårknut, fungerar utmärkt tillsammans med Hövding.

De frisyrer som kan försvåra airbagens uppblåsning runt ditt huvud är väldigt stora, stela eller tunga frisyrer som exempelvis en stel och hög tuppkam, en väldigt stor afro och dreadlocks som inte får plats innanför kragen när de är utsläppta.

För dreadlocks: Mät med måttband runt hals och dreads. Om hals inklusive dreads har en omkrets mindre än 45 cm går det bra att använda Hövding.

Om du är osäker på en viss frisyr får du gärna skicka ett foto till oss på info@hovding.com, så hjälper vi dig!

Jag har glasögon. Kan jag använda Hövding?

Ja.

KRAGE OCH SKAL

Hur böjbar är Hövding 3?

Hövding 3 går att vika ihop och packa ned i en väska.

Kan jag använda Hövding 3 utan skal?

Nej, Hövding 3 ska alltid användas med antingen medföljande basskal eller säsongsskal.

Hur mycket väger Hövding 3?

800 gram

Hur monterar jag ett skal på Hövding 3?

Montera medföljande basskal eller säsongskal (säljes separat) innan första användning. Hövding ska alltid användas med antingen basskal eller säsongsskal.

 1. Börja med att lägga ut kragen i fullt utspänt läge.
 2. Fäst bas­skalets längsta dragkedja i dragkedjan på insidan av kragen.
 3. Justera sedan kragen till rätt storlek med hjälp av justeringsratten (Boa).
 4. Trä därefter över basskalet över kåpan och fäst sedan den andra dragkedjan på kragens utsida.

OBS! Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att använda modifierade eller egendesignade skal. Hövdings skal är testade för att fungera korrekt vid eventuell olycka.

Hur justerar jag passformen på Hövding 3?

Justera passformen med justeringsratten (Boa) genom att vrida den medurs så att det blir en tight passform direkt mot halsen vid användning. För en större storlek, lyft justeringsratten och sträck ut Hövding till önskad storlek. Lås därefter justeringsratten genom att trycka ned igen. Hövding placeras runt halsen med kåpan ner mot ryggen (mellan skulderbladen) och dragkedjan centrerad framtill.

Hur böjbar är Hövding? Hur hårt kan jag packa den?

Hövding går att vika ihop och packa ned i en väska. Tänk bara på att inte lägga den så att batteriknappen hålls inne av misstag, eftersom det kan resultera i att Hövding är urladdad nästa gång du ska använda den. On/off-knappen innehåller en magnet som aktiverar Hövding. Undvik därför att aktiveringsknappen där batteriknappen sitter, kommer i kontakt med andra magneter (magnetiska lås, högtalare etc.), vilket skulle kunna aktivera Hövdingen oavsiktligt.

Kan jag limma eller sy fast saker på kragen eller skalet?

Nej, det kan skada airbagen inuti. Vi genomför grundliga tester på varje skal vi producerar för att säkerställa funktionen. Vi kan inte garantera funktionen på Hövdingen om några ändringar på kragen eller skalet görs.

Kan jag sy ett eget skal och använda till kragen?

Nej. Hövdings funktion garanteras enbart med originalskal.

Kan jag använda kragen utan skal?

Ja. Men vi rekommenderar att du använder skal, eftersom kragen inte går att tvätta.

Vad gör jag om Hövding blir smutsig? Kan jag tvätta den?

Kragen kan du rengöra försiktigt med fuktig trasa. Skalet kan du tvätta enligt tvättråden på skalet.

Hur mycket väger Hövding?

ca 650 g exklusive skal.

Hur vattentålig är Hövding?

Hövding tål att användas i regn, men ska inte tvättas eller sänkas ned i vatten. De avtagbara skalen är tvättbara. Kragen kan du rengöra försiktigt med fuktig trasa.

BATTERI OCH LADDNING

Hur vet jag om batteriet behöver laddas på Hövding 3?

Kontrollera batterinivån genom att trycka på funktionsknappen på kåpans undersida. Back-LED:en på kåpans undersida indikerar då batterinivån på följande sätt:

Fast grönt ljus – mer än 50 % batteritid kvar
Blinkande grönt ljus – 20–50 % batteritid kvar
Fast rött ljus – mindre än 20 % batteritid kvar

Om du får lågt batteri vid cykling ger Hövding 3 en pulserande kort ljudsignal som upprepas var 5:e minut samt LED signal (mjukt grönt ljus med upprepande röd ljusblixt).

Om du får kritiskt låg batterinivå vid cykling så ger Hövding 3 10 st ”lågt batteri-signaler” i tät följd. Efter 10 signaler signalerar Hövding avaktivering och stängs av.

Hur lång tid tar det att ladda Hövding 3?

Ladda alltid batteriet fullt när Hövding 3 ska laddas (det tar upp till 2 timmar).

Hur lång är batteritiden i Hövding 3?

Cirka 14-16 timmars aktivt användande.

Hur laddar jag min Hövding 3?

Ladda alltid batteriet fullt när Hövding ska laddas (det tar upp till 2 timmar). Ladda Hövding 3 genom att varsamt lyfta locket till USB-uttaget och sätt in den medföljande USB-kabeln i USB-uttaget som finns på kåpans undersida. Sätt därefter i USB-kabeln i en extern laddare med USB-port och ladda genom vägguttag. (Hövdings batteri räcker för 14-16  timmars användning.) Stäng locket över USB-uttaget efter avslutad laddning.

Är batteriet utbytbart?

Nej.

Hur lång tid tar det att ladda Hövding?

Hövding 1.0:
Det tar cirka 6 timmar att ladda batteriet fullt.

Hövding 2.0:
Det tar cirka 3 timmar att ladda batteriet fullt.

Hur vet jag om batteriet håller på att ta slut?

Lysdioder framtill på kragen indikerar batterinivån. En ljudsignal kommer dessutom att i god tid göra dig uppmärksam på om batteriet behöver laddas. Efter första varningen har du cirka 1 timmes batteritid kvar.

Hur lång är batteritiden?

Hövding 1.0:
Cirka 18 timmar i aktiv cykling.

Hövding 2.0:
Cirka 9 timmar i aktiv cykling.

Hur laddar jag min Hövding?

Du laddar din Hövding genom att ansluta USB-kabeln som medföljer till en extern laddare med en USB-port (t.ex. den som medföljer alla smartphones / tabletter).

RESA MED HÖVDING

Hur böjbar är Hövding 3?

Hövding 3 går att vika ihop och packa ned i en väska.

Kan jag ta med Hövding när jag reser med flyg?

I enlighet med gällande transportregelverk och transportklassificering av Hövding är det inte tillåtet att ta med sig Hövding som handbagage eller incheckat bagage när man flyger.
Det du kan göra är att anlita lämpligt transportföretag som kan hjälpa dig med transport av gods med transportklassning UN 2990.
Klicka här för att komma till vår egendeklaration som intygar Hövdingens klassificering.

Hur böjbar är Hövding? Hur hårt kan jag packa den?

Hövding går att vika ihop och packa ned i en väska. Tänk bara på att inte lägga den så att batteriknappen hålls inne av misstag, eftersom det kan resultera i att Hövding är urladdad nästa gång du ska använda den. On/off-knappen innehåller en magnet som aktiverar Hövding. Undvik därför att aktiveringsknappen där batteriknappen sitter, kommer i kontakt med andra magneter (magnetiska lås, högtalare etc.), vilket skulle kunna aktivera Hövdingen oavsiktligt.

SERVICE OCH UNDERHÅLL

Kan jag byta ut batteriet eller andra delar om de går sönder?

Nej. Om din Hövding är trasig ber vi dig att fylla i vårt reklamationsformulär här.

Hur lång hållbarhet har Hövding?

Hur länge en Hövding håller beror på hur mycket den används.

Tyget på kragen är det som vanligtvis har kortast livslängd. Detta märker du genom synligt yttre slitage, såsom spruckna sömmar, söndrig dragkedja eller hål i tyget, vilket gör att vi inte kan garantera att Hövding fungerar som den ska.

Den komponent som har näst kortast livslängd är batteriet. Det kan laddas 300 gånger innan kapaciteten gradvis sjunker. Detta märker du genom att batteritiden undan för undan förkortas.

Övriga komponenter i Hövding har en betydligt längre livslängd än själva batteriet. Detta är ett medvetet val för att du alltid ska kunna känna dig säker med din Hövding.

Om du behöver hjälp med att avgöra om din Hövding är utsliten eller inte, kan du alltid höra av dig till vår kundservice på info@hovding.com.

VID OLYCKA

Ersätter mitt försäkringsbolag en ny Hövding?

De flesta försäkringsbolag täcker via din hemförsäkring kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar ditt fall. Valde du till Solids självriskeliminering vid ditt köp och den fortfarande är aktiv, kontaktar du Solid för att få ersättning för din självrisk.

Vid köp av Hövding ingår 2 års garanti. Garantin gäller om din Hövding löst ut utan att du har varit med om en cykelolycka, så länge du har använt produkten på rätt sätt.

Solids självriskeliminering gäller om din Hövding löst ut efter en cykelolycka. Du som bor i Sverige kan förmånligt köpa till Solids självriskeliminering som gäller i 12 månader från köp med möjlighet till förlängning. Observera att Solids självriskeliminering måste tecknas i samband med köpet av din Hövding för att vara giltig. Efter 12 månader, får du ett erbjudande om att förlänga försäkringen. Om du inte tackar ja till detta erbjudande, upphör försäkringen automatiskt. Du kan läsa mer om Solids självriskeliminering här.

Är Hövding förbrukad när den löst ut eller kan man återanvända den?

En Hövding som varit med om en olycka är förbrukad.

Om din Hövding har löst ut vill vi gärna att du kontaktar oss. I vissa fall kan den sparade olycksdatan i den svarta lådan inuti kragen vara både intressant och värdefull för oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

MILJÖ OCH ÅTERVINNING

Vilka miljökrav uppfyller Hövding 3?

Hövding 3 möter kraven enligt EU-direktivet RoHS (Restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment) 2002/95/EC, förordning (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter, förordning (SFS 2006:1273) om producentansvar för förpackningar samt EU-förordningen REACH (Regulation for Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) EG 1907/2006.

Vilka miljökrav uppfyller Hövding?

Hövding möter kraven enligt EU-direktivet RoHS (Restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment) 2002/95/EC, förordning (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter, förordning (SFS 2006:1273) om producentansvar för förpackningar samt EU-förordningen REACH (Regulation for Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) EG 1907/2006.

Hur ska jag återvinna Hövding när den är förbrukad?

En uppblåst Hövding sorteras som elektroniskt avfall på närmsta återvinningsstation. Hövding innehåller ett batteri samt elektriska och elektroniska komponenter som behöver särskiljas som en del av återvinningsprocessen. Observera att du aldrig ska försöka plocka isär en ouppblåst Hövding själv eftersom den, även om den är avstängd eller trasig, innehåller aktiva airbagkomponenter! En uttjänt Hövding, som ej blåst upp, återvinns av oss på Hövding. För att få en retursedel från oss ber vi dig vänligen att fylla i vårt reklamationsformulär här.

ÖVRIGA FRÅGOR

Vad är skillnaden mellan Hövding 2.0 och 3?

Hövding 3 är uppdaterad enligt nedan.

 • Bluetooth för koppling med mobil
 • Storlekjustering för bästa passformen
 • Ny aktivering för tydligare kommunikation med användare
 • USB -C kontakt enligt teknikstandard
 • Högre ljud för bättre signalering i trafik
 • Nytt airbagsystem
 • Ergonomiska förändringar
 • Tunnare
 • Bättre total komfort
 • Kåpan är formad för högre komfort

Säljs Hövding utanför EU?

Hövding är CE-märkt efter att ha genomgått en omfattande process för godkännande av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). CE-märkning är ett krav för att en cykelhjälm ska få säljas inom Europa. Vi har valt att inte söka andra certifikat än utan fokuserar endast på den europeiska marknaden just nu. Vi vet efterfrågan finns men kan inte ge svar i dagsläget om eller när vi kommer söka andra certifikat.
Eftersom Hövding endast är CE-märkt har vi ingen möjlighet att varken sälja, skicka eller supporta Hövdingar eller användare av Hövding utanför Europa.
Vi rekommenderar inte någon att använda Hövding utanför i Europa eftersom den inte är godkänd för andra marknader.

Har det hänt att Hövding inte blåst upp som den ska?

Under de år som Hövding har använts har vi endast haft ett fåtal incidenter där vi fått information om att laddade, aktiverade och korrekt använda Hövdingar inte blåst upp vid olycka.

Vad är skillnaden mellan Hövding 1.0 och Hövding 2.0?

Hövding 2.0 började säljas år 2015 och är anpassad för fler sorters cyklar, såsom minicykel och vikbar cykel. Den har även bättre komfort och uppdaterade designdetaljer:

 • Storlekarna har reglerats och blivit något större jämfört med tidigare.
 • Dragkedjan har förlängts i nederkant vilket underlättar stängning av blixtlås när du tar på Hövding.
 • Mekaniken och elektroniken har optimerats vilket har resulterat i en lägre totalvikt: Hövding 2.0 väger 100 gram mindre än Hövding 1.0.
 • Genom att trycka på baksidan av aktiveringsknappen visas batterinivån utan att Hövding behöver aktiveras.
 • USB-porten har flyttats från framsidan till baksidan och döljs under det tillhörande bas-skalet vilket eliminerar risken för skav.
 • Ett band för upphängning på insidan av kragen gör det möjligt att hänga upp Hövding när den inte används.

HÖVDINGS APP

Kan jag ansluta min Hövding 1.0 och 2.0 till Hövding appen?

Nej. Hövding 1.0 och 2.0 är inte utrustade med de komponenter som behövs för att kommunicera med din telefon.

Kan jag ansluta mer än en Hövding 3 till Hövding appen?

Nej. Du kan endast ha en Hövding 3 ansluten åt gången.

Kan jag ansluta min Hövding 3 till mer än en telefon?

Nej. Du kan endast ansluta din Hövding 3 till en telefon åt gången. Du kan dock växla mellan telefoner genom manuellt parkoppla din Hövding 3 till den telefon du önskar använda.

Kan jag synkronisera mina cykelturer med andra appar?

Nej.

Varför är Hövding appen inställd på ett annat språk än min telefon?

Hövding 3 appen är tillgänglig på engelska, franska, tyska, danska och svenska. Är din telefon inställd på annat språk än dessa kommer appen att visas på engelska.

Kommer mina ICE-kontakter meddelas vid en eventuell cykelolycka om jag inte har med min telefon på cykelturen?

Nej. Hövding 3 och Hövding 3 appen är beroende av din telefons GPS och mobila nätverk för att kunna registrera dina cykelturer.

Vilka OS versioner stödjer Hövding appen?

Hövdingen appen kräver Android 8 eller senare, eller iOS 11 på iPhone SE/iPhone 6S eller senare.

Varför ska jag registrera min Hövding 3 i appen?

För att du som kund ska få ut det mesta av din Hövding och för att få bästa och snabbast support.

Hur gör jag en reklamation via Hövding appen?

Öppna Hövdings app, gå till Kundservice > Gör en reklamation och följ instruktionerna.

Hur startar/avslutar jag en cykeltur i Hövding 3 appen?

När Hövding 3 är ansluten till Hövdings app kommer dina cykelturer registreras så länge Hövding 3 är aktiv. Det är inte möjligt att registrera cykelturer manuellt.

Hur fungerar ICE-funktionen (In Case of an Emergency) i Hövding appen?

Skulle din Hövding blåsa upp startar en 2 minuters nedräkning i Hövding appen. När 2 minuter har gått så skickas ett sms till dina ICE-kontakter med information om att du har varit med om en olycka samt var du befinner dig. Om du vill, kan du manuellt stoppa timern, på så sätt skickas inga sms.

Kan jag kontrollera min Hövding 3:s batterinivå i appen?

Ja. Batterinivån är synlig på startsidan och som en widget.

Om jag inte har med min telefon när jag cyklar kommer mina cykelturer registreras?

Nej. Hövding 3 och Hövding appen är beroende av din telefons GPS och mobila nätverk för att kunna registrera dina cykelturer.

Varför registreras inte mina cykelturer i appen?

Hövding 3 och Hövding appen är beroende av din telefons GPS och mobila nätverk för att kunna registrera dina cykelturer. Du behöver därför ta med dig din telefon på din cykeltur.

(Notera: Vänligen kontrollera att appen har tillgång till din platsdata för att försäkra att dina cykelturer blir registrerade.)

Kan jag uppdatera min Hövding 3:s mjukvara via appen?

Ja. Uppdateringar av Hövding 3:s mjukvara kommer att vara tillgängliga via appen.

(Notera: Vissa uppdateringar av Hövding 3:s mjukvara kan komma krävas för att kunna fortsätta använda appen.)

Vilka funktioner har Hövding appen?

 • Community: Ha koll på dina cykelvanor och jämför dem med Hövdings community. Se antal cykelturer, medelhastighet, distans, tid och kalorier.
 • In Case of Emergency (ICE): Vid en en eventuell olycka skickas ett sms till dina ICE-kontakter som informerar dem om din olycka samt var du befinner dig.
 • Produktuppdateringar: Håll din Hövding 3 uppdaterad med den senaste mjukvaran.
 • Datadelning: Genom att dela din platsdata bidrar du till Hövdings community, som har det långsiktiga målet att göra städer mer cykelsäkra. Genom att dela din produktdata bidrar till att utveckla Hövdings ADS (Accident Detection System).
 • Produktregistrering: Samla ditt kvitto, produkt- och kontaktinformation på allt och samma ställe för bästa och snabbaste support.
 • Kundservice: Kom i kontakt med vår kundtjänst, rapportera en olycka eller gör en reklamation vid behov.

Guide till hur du använder Hövding appen

Behöver jag ladda ner appen för att kunna cykla med Hövding 3?

Nej, Hövding 3 kan användas utan appen, men för att få den bästa användarupplevelsen och möjlighet till framtida uppdateringar rekommenderar vi dig att använda appen och registrera din Hövding.

Måste jag dela min plats-och produktdata med er (Hövding Sverige AB)?

Nej. Du kan ångra ditt medgivande till att dela data i appens inställningar. Gå till Appinställningar > Datadelning > slå ifrån Plats och/eller Produktloggar > Spara.

(Notera: Genom att dela din platsdata bidrar du till Hövdings community, som har det långsiktiga målet att göra städer mer cykelsäkra. Genom att dela din produktdata bidrar till att utveckla Hövdings ADS (Accident Detection System). Vi respekterar din integritet och hanterar all delad data med omsorg och enligt GDPRs regler och Hövding data Policy.)

behöver du en manual?

Vår manual för Hövding 3 kan du ladda ner här.
Vår manual för Hövding 2.0 kan du ladda ner här.